fbpx

До 2 април – официална предизборна агитация на кандидатите за 45-тия парламент

До 2 април партиите и коалициите, регистрирани за изборите за 45-ти парламент, ще могат официално да агитират, да представят предимствата на своите програми и недостатъците на идеите на опонентите си. На 3 април е ден за размисъл, а на 4-ти са изборите.

На практика обаче, както винаги досега е ставало, неофициално предизборната кампания започна още от края на 2020 година.

За парламентарни избори 2021 ЦИК регистрира 22 партии и 8 коалиции. Те ще трябва да се справят с пандемичния дискомфорт, като се откажат от традиционните срещи с избиратели в закрити помещения, излязат по площадите – ако времето позволява, а при наличие на достатъчно финанси – да агитират от студията на големите телевизии.

Като цяло се очаква по-голямата част от партиите и коалициите да заложат на социалните мрежи и аудио-визуалния контакт с гласоподавателите.

Акцентите в предизборното говорене са известни – корупция, доходи, върховенство на закона, социални политики, като не се очакват резки промени в „дневния ред“.

Социолози и политолози обаче са убедени, че започващата кампания е жизнено важна за няколко партии и коалиции и от това, как те ще я проведат, ще зависи преминаването на 4-процентната бариера.

За момента прогнозите сочат, че в следващия парламент ще има между 5 и 7 партии, но анализаторите обръщат внимание за наличието на избирателна маса от порядъка на 400 хиляди души, които заявяват решимост да гласуват, но не са наясно, на коя партия или коалиция ще дадат вота си. До голяма степен обаче именно те вероятно ще решат изхода от изборите.

Имащите право да гласуват български граждани, ще могат да сторят това по два начина – машинно и традиционно – с хартиена бюлетина. Във всички избирателни секции с над триста избиратели ще има инсталирани машини за гласуване. Епидемиолозите са категорични, че при спазване на елементарните мерки – носене на маски и физическа дистанция, гласуването не представлява заплаха за заразяване с Ковид-19.

Всички партии и коалиции (част от тях с известна доза лицемерие, тъй като не им е изгодно) призовават гласоподавателите да бъдат активни и да гласуват масово.

Как жребият в ЦИК подреди участниците във вота в изборната бюлетина:

1. ВМРО
2. „Ние, гражданите“
3. Български национален съюз – БНД
4. „БСП за България“
5. „Възраждане“
6. АБВ
7. „Атака“
8. Консервативно обединение на десницата
9. ДПС
10. Българска прогресивна линия
11. „Демократична България“
12. „Възраждане на Отечеството“
13. Движение „Заедно за промяната“
14. „Българско национално обединение – БНО“
15. Партия „Нация“
16. МИР
17. „Граждани от Протеста“
18. „Изправи се! Мутри вън!“
19. „Глас Народен“
20. „Движение на непартийните кандидати“
21. „Републиканци за България“
22. Партия „Правото“
23. „Благоденствие-Обединение-Градивност“
24. „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“
25. Партия на Зелените
26. „Общество за Нова България“
27. „Български съюз за директна демокрация“
28. ГЕРБ-СДС
29. „Има такъв народ“
30. „Пряка демокрация“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"