fbpx

Кабинетът пренасочи 100 млн. лева за безлихвени кредити на граждани

Правителството реши да пренасочи 100 млн. лева по Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

Така средствата стават 300 млн. лева, като ще бъдат взети от Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия.

Изпълнението е възложено на „Българска банка за развитие” АД, като ББР ще може да прилага гъвкав подход за управлението на ресурса и при необходимост и съобразно изпълнението на програмите да прави преразпределение на средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 млн. лева.

Преди седмица ББР съобщи, че парите по програмата за безлихвено кредитиране на граждани, останали без работа са на привършване. От 12 банки-партньори само две все още имат неизразходвани квоти – Инвестбанк и Търговска банка Д. Останалите са прекратили отпускането на заеми.

Междувременно Министерството на икономиката обяви, че вече е започнало изплащането на ковид-помощите за средните предприятия по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Така след шест месеца чакане, кандидаствалите фирми най-после имат достъп до безвъзмездна помощ, пише „Сега“.

През август 2020 г. над 1900 средни предприятия подадоха заявления за грантове в размер от 30 000 до 150 000 лв. В началото на декември Управляващият орган на ОПИК публикува списък с 1703 одобрени компании. Техните заявления за безвъзмездна помощ бяха на стойност 233 млн. лв. – с 33 млн. повече от определеният бюджет от 200 млн. лв. Първоначално от европрограмата предложиха за финансиране само 1 285 от одобрените средни предприятия, чиито заявления бяха за 178.193 млн. лв. Останалите 418 фирми с искана помощ за 55.316 млн. лв. бяха включени в резервен списък. По-късно бюджетът на схемата бе увеличен с въпросните 55 млн. лв.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че към момента са сключени 1 507 договора за ковид-помощи на стойност 207.267 млн. лева. Останалите договори щели да бъдат факт до средата на месец март.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"