fbpx

Пускат 200 млн. лева безвъзмездно на български фирми заради коронавируса

Четири нови процедури за безвъзмездна финансова помощ за общо 200 млн. лв. ще бъдат отворени до края на октомври.

Те са в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/, съобщи заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова, която откри онлайн събитието „Government2Business: Държавата в подкрепа на бизнеса“.

То се организира от Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Една от процедурите е с бюджет 78 млн. лева и е за т. нар. „големите-малки“ компании с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

Чрез нея ще се осигурява ликвидност, оборотни средства и покриване на разходи на фирмите.

Втората процедура е също с бюджет от 78 млн. лв. и е за реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия.

Подписани са и договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще са директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК.

Договорите са за процедури в подкрепа на малки и средни предприятия за автобусни превози, а бюджетът е 30 млн. лв. За подкрепа на туроператори и туристически агенти са заделени 10 млн. лв.

Взето е решение от Комитета за наблюдение на Оперативната програма по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ да се наддоговори с ново разпределение на средствата в размер на 68 млн. лева.

Това значи, че компании, които вече са одобрени по процедурата ще получат финансиране на своите проекти, за да финансират бъдещите си инвестиции в машини и оборудване за увеличаване на производството.

Приключил е вече прегледът на всички над 27 хиляди проектни предложения за подкрепа на микро- и малки предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. лв. към над 21 хиляди компании.

Фирмите могат да ползват кредити при облекчени условия чрез Българска банка за развитие.

През ББР вече са инвестирани над 140 млн. лв., като от тях над 60 млн. лв. вече са отпуснатите на фирми по „Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"