fbpx

СТО смекчи прогнозата за спада на глобалния стокообмен

Световната търговска организация (СТО) прогнозира спад от 9,2% на глобалната търговия през 2020 г. на фона на пандемията от коронавирус и последващ ръст от 7,2% ръст през 2021 г.

Тези данни са представени в доклад на организацията, публикуван във вторник.

Настоящите данни предполагат спад за текущата година, който е по-малко сериозен от 12,9% срив, предвиден при по-оптимистичните два сценария, очертани в прогнозата на СТО през април.

Силното търговско представяне през юни и юли донесе някои признаци на оптимизъм за общия ръст на търговията през 2020 г. Нарастването на продажбите на продукти, свързани с COVID-19, беше особено силно през тези месеци.

И обратно, очакванията а следващата година са по-песимистични от предходната прогноза за ръст от 21,3%.

Представянето на търговията за годината надвиши очакванията поради скока през юни и юли, тъй като блокирането беше по-леко и икономическата активност се ускори.

Темпът на разширяване може да се забави рязко, след като се изчерпа търсенето и бизнес запасите се попълнят. По-негативни резултати са възможни, ако има възраждане на COVID-19 през четвъртото тримесечие.

За разлика от търговията, БВП падна повече от очакваното през първата половина на 2020 г., което доведе до понижаване на прогнозите за годината.

Консенсусните оценки сега определят спада на БВП на световния пазар през 2020 г. да е -4,8% в сравнение с -2,5% при по-оптимистичния сценарий, очертан в априлската прогноза на СТО. Очаква се растежът на БВП да достигне 4,9% през 2021 г., но това силно зависи от политическите мерки и от тежестта на заболяването




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"