fbpx

Помощта за „големите малки предприятия“ след Нова година

Веднага след Нова година – след като вече има нотификация от Европейската комисия, ще стартира мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева. Те ще получават до 50 хиляди лева ликвидна помощ.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на работно съвещание при премиера.

Той припомни, че от понеделник – 21 декември, ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП.

Лъчезар Борисов информира, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

От своя страна вицепремиерът Дончев заяви, че тъй като ограничителни мерки ще има и през януари, правителството е взело предвид авансово тази възможност – с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени.

Премиерът Борисов пък коментира, че пандемията от COVID-19 е причинила нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити.

„Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия“, изтъкна министър-председателят.

Стават ясни и окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г. Както още вчера се разбра, едно от изключенията е за учениците от 1-4 клас, както и за яслите и детските градини, които ще отворят на 4 януари.

Остават затворени молове, ресторанти, кафенета, нощни заведения, фитнеси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"