fbpx

От 21-ви НАП приема заявления за компенсации от затворените бизнеси

От 21 декември Националната агенция по приходите (НАП) започва да приема заявленията за компенсации на фирмите, принудени заради обявения от правителството локдаун да преустановят дейност през ноември.

Това стана ясно на онлайн пресконференция, дадена от директора на НАП Галя Димитрова и министъра на икономиката Лъчезар Борисов, след като по-рано днес кабинетът одобри предоставянето на 156 млн. лв. от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ към НАП, с които да бъдат подпомогнати затворените бизнеси.

Фирмите ще кандидатстват чрез портала за електронни услуги на НАП, където ще бъде качена специално разработена платформа. Те ще трябва да посочат единствено името си, засегнатите обекти и оборотите, реализирани през 2019 година миналата година в същия период, в който през тази година не работят.

Положени са усилия кандидатите да попълват само един формуляр – заявление, в който да дадат данни за обектите и оборотите. Ако е необходимо, се прилагат други електронни документи. Одобрените ще бъдат известени също електронно.

На страницата на приходната агенция ще има възможност и за индивидуални консултации по заявленията, като бе обещано всички изисквания и условия да бъдат подробно описани в документ, който също ще бъде публикуван на сайта за електронни услуги на НАП на 21 декември.

За тази помощ могат да кандидатстват всички бизнеси, чиято дейност е спряна с една от двете заповеди на здравния министър от ноември – от 13 и от 25 ноември, или пък имат срив в приходите, заради тези заповеди.

  • Фирмите от сектор Търговия – основно магазините в моловете, ще получат като компенсация 10% от оборота, реализиран в периода 27 ноември-21 декември 2019 г.
  • Останалите обекти – ресторанти, нощни заведения, фитнес зали и др. – ще бъдат компенсирани с 20%.

Максималната безвъзмездна помощ е 150 хил. лв. Парите ще бъдат изплатени на фирмите директно от приходната агенция.

Тъй като междувременно стана ясно, че противоепидемиологичните мерки се удължават и след 21 декември – до 31 януари, периодът на декларираните обороти може да бъде увеличен.

По думите на Димитрова не е обичайно НАП да се ангажира с подобна дейност, но само агенцията може да осъществи бърза подкрепа, от която се нуждае бизнесът, предвид голямата си база данни.

Директорът на НАП обеща само за две седмици да бъдат направени проверките и одобрението на кандидатите за компенсации, а министър Борисов увери, че през това време страната ни ще получи необходимата нотификация от Еврокомисията, без която изплащането на средствата няма да е възможно.

Стана ясно още, че НАП ще прави автоматични проверки на декларираните обороти на кандидатите, след това и последващи проверки във фирмите. „Гарантираме, че няма да се допуснат злоупотреби„, подчерта Галя Димитрова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"