fbpx

56 млн. лева помощ за туризма и надежди за старт на нова мярка за подкрепа на бизнеса

И на днешното правителствено заседание министрите са обсъждали една от мерките, които трябва да компенсират бизнесите засегнати от временните противоепидемични мерки.

Припомняме, за нея се говори от дните преди обявяване на частичния локдаун, като се планира тя да компенсира процент от дохода за 2019 година, а парите да се превеждат директно от НАП към съответната фирма.

„Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения – две седмици и за предоставяне и изплащане – една седмица“, е уточнил министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

От своя страна премиерът е посочи сумата от 156 000 000 лева по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, с която ще може да се финансират мерки за микро, малки и средни предприятия“.

Кабинетът е решил Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите да обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки.

„Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента,  извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите“, е подчертал премиерът Бойко Борисов.

Стана ясно още, че правителството отпуска 56 млн. лева на туристическия бранш, засегнат от пандемията.

Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

„С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност“, е информирала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Средствата ще се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. В тази връзка проектът на наредба е изпратен на Европейската комисия, като следва да се има предвид, че помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Комисията.

Министерският съвет е прие и Постановление, с което се одобрява отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. За преодоляване на последиците във връзка с пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"