fbpx

Удължават локдауна до 31 януари, с някои изключения

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат и след 21 декември – до 31 януари 2021 г.

Това са предложили на премиера Борисов здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб.

Специално се подчертават няколко изключения:

  • Учениците от 1 до 4 клас, както и детските градини и яслите ще отворят на 4 януари.
  • Ресторантите и заведенията, които са към хотелите също отварят, като ще работят с до 50% заетост – само за гости на хотелите и с въведен вечерен час до 22 ч.
  • От 1 януари се разрешава и работата на галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка.

Всички останали мерки, които и към момента действат, се предлага да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21  януари, отнасящо се за периода след 1 февруари, изтъква здравният министър. Припомняме, затворени остават моловете, ресторантите и кафенетата, както и нощните клубове.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. „Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъква още Ангелов.

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

От своя страна премиерът Борисов отбелязва, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

Борисов посъветва щаба на се срещне с шефовете на големите магазини във връзка със струпванията на хора там и необходимостта от мерки, ограничаващи това.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"