fbpx

Узбекистан залага на водородната енергетика със саудитска и американска помощ

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев e подписал постановление „Относно мерки за развитието на възобновяемата и водородната енергетика в Република Узбекистан“. Това съобщава пресслужбата на Министерството на енергетиката на Узбекистан, цитирано от Blacksea-caspia.

Става ясно също така, че между узбекското енергийно ведомство, компанията ACWA Power (от Саудитска Арабия) и Air Products (САЩ) е сключено споразумение за развитието на възобновяемата и водородната енергетика в страната.

През 2018 година Узбекистан ратифицира Парижкото споразумение, като една от целите й беше развитието на екологично чисти източници на енергия. Узбекистан тогава пое ангажимента да намали относителните емисии на парникови газове на единица БВП с 10 процента към 2030 година в сравнение с нивото от 2010 година.

В същото време обаче, ускоряващата се индустриализация и нарастването на числеността на населението значително увеличават потребността на икономиката от енергийни ресурси, а също така усилват отрицателното антропогенно въздействие върху околната среда и увеличават емисиите на парникови газове.

Във връзка с това в страната се предприемат и осъществяват мерки за намаляване на емисиите от парникови газове, за намаляване на енерго- и ресурсо- потреблението, в това число и за сметка на повсеместното въвеждане ва енергоспестяващи технологии и на разширяването на използването на възобновяеми източници на енергия.

Изграждането на инфраструктурата на водородната енергетика също се отнася към комплексните мерки, насочени към осигуряване на енергийната ефективност на икономиката, към засилването на енергийната сигурност на страната. Създаването на въпросната инфраструктура, както и на възобновяемите източници на енергия изисква систематично провеждане на научно-практически изследвания. С тази цел, съгласно постановлението, при Министерството на енергетиката се създава Национален научно–изследователски институт по възобновяемите източници на енергия.

В състава на този институт ще се създадат научно-изследователски център по водородната енергетика и Лаборатория за изпитване и сертифициране на технологиите във възобновяемата и водородната енергетика.

В списъка на основните задачи и направления в дейността на Института са определени извършването на научно–практически изследвания и разработки на иновационни проекти за развитие на водородната енергетика и на възобновяемите източници на енергия; подготовката на анализи на съвременните световни тенденции на развитие на разглежданите направления в енергетиката; постигането на технологично лидерство в региона при създаването и внедряването на „know how” инфраструктурата в сферата на водородната енергетика и други.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"