fbpx

Дистанционното обучение – шансът на възрастните ученици

Бившaта бизнес консултантка Деб Ливингстън винаги е била любопитна и е искала да научи повече. „Когато пандемията удари, бях принудена да остана вкъщи и започнах да се интересувам от различни теми онлайн“, казва Ливингстън. Така тя открила GetSetUp, интерактивен уебсайт, който предлага виртуално образование за възрастни, разказва статия на „Ню Йорк Таймс“.

Дори бивши главни мениджъри като Джеф Мим, който е управлявал Noven Pharmaceuticals, понякога имат нужда от нова посока в живота. След оттеглянето му от корпоративната позиция, Мим решил да се върне в училище, макар и виртуално заради пандемията, и се записал в Университета в Тексас през септември. „Имам любов към ученето и това бе възможност за мен да се отдръпна, да започна да уча и да откривам нови неща“, казва той.

Интернет позволява на възрастните да станат отново ученици, като предоставя нови онлайн инструменти за обучение. „Нуждата от това работниците да са в крак с бързо движещите се икономически, културни и технологични промени, комбинирано с по-дългата продължителност на кариерата, ще накарат много възрастни да се върнат към ученето в сравнение с минали поколения“, казва Люк Йокинто, изследовател в Технологическия университет в Масачузетс. До 2034 година броят на хората на възраст от 65 нагоре ще бъде по-голям от този на младите под 18 според Американското бюро за преброяване. „Този демографски ръст при възрастите ще се превърне в нужда за обогатяване под формата на дигитално образование“, изтъква Йокинто. „Бих казал че, за добро или за лошо, обучителните технологии през следващите години ще трябва да се докажат при по-възрастните.“

Образованието за възрастни може да се определи като „Дивият Запад“ на образователните технологии според Йокинто. Има много различни подходи на пазара за обучение за възрастни, които включват колежи и университети, платени платформи за обучение, предоставяне на семинари и неправителствени организации. Новите платформи отварят врати за повече възрастни. „Вече има страшно много хора, които навремето, поради притеснения за възрастта си или други причини, не са имали възможност да повишат образованието си, но сега могат да се запишат на безплатни онлайн уроци“, казва Йокинто. Участниците могат да изберат учебни часове, без да имат необходимостта да вземат раниците и да отиват на училище, или да се записват за скъпи програми за обучение.

Виртуалното обучение се превръща в „изравнител“, казва Джийн Онийл, генерален директор на Ветеринарното общество на Северна Америка, което предоставя допълнителни обучения за ветеринари по цял свят. „Заради виртуалното обучение, ветеринари от цял свят, дори в далечни, слабо развити страни, могат да се учат от най-признатите лидери в света и да участват в конференции виртуално“, казва той. „Това прави обучението равно за всички, независимо от географското положение, приходите или времевите пречки“.

Целта на Деб Ливингстън е да подобри своите качества, за да стане платена учителка в платформата GetSetUp, която предлага различни уроци, преподавани чрез Zoom от учители на възраст над 50. Платформата включва обучение на различни умения – от професионално развитие до технологии, здраве, грижа за себе си и хобита като фотография. Има дори ново обучение за това как става регистрацията за ваксина против Ковид-19, поради множеството трудности, които хората са изпитали. Има три нива на членство, вариращи от безплатно до 20 долара на месец за неограничен достъп.

Начинът на работа се променя“, убеден е Нийл Дзуса, главен директор и съосновател на GetSetUp. “Традиционният начин за проектиране на обучението и научаването на нови умения е дълъг процес, който завършва със сертификат или диплома. Но докато се вземе този сертификат, умението вече е остаряло. Ние променяме този модел.“

Ливингстън се е записала да научи как да използва Zoom за преподаване на уроци, как да управлява и води онлайн урок и как да използва Google Classrooms. „Възрастните хора навсякъде по света бяха затворени вкъщи, и имаха огромно желание за учене и за контакт“, казва тя. Тъй като Ливингстън се интересува от готвене и здравословно хранене, тя започва да преподава уроци като „Страхотни вечери за по-малко от 30 минути“, „Здравословно хранене с бюджет“ и „Вкусни здравословни десерти“.

Проектът Senior Planet, част от организацията Технологични услуги за възрастни (OATS), е ресурс с нестопанска цел за хора над 60, който предлага курсове и лекции. OATS е създаден през 2004 в Ню Йорк като обществен проект за възрастни хора, с фокус върху обучение по технологии. Оттогава, той се е разпространил до над 200 места в 5 щата и обслужва както градски, така и отдалечени общности. През последната година обаче им се е наложило да се настроят към промените, дошли с пандемията. „Ние провеждахме стотици присъствени обучения преди вирусът да наложи затварянето на Senior Planet локациите през март“, разказва Том Камбър, създател и изпълнителен директор. Тогава екипът му се мобилизира и създава дигитален пакет курсове и програми в рамките на няколко седмици, които помагат на програмата да достигне до целевата аудитория от възрастни хора над 60.

Освен Senior Planet, OATS създават и Aging Connected, платформа, която цели да привлече един милион възрастни хора онлайн, като предоставя таблети, както и обучения и техническа помощ. „Исках да създам програма, която да позволи на възрастните да използват технологиите и да им предостави обучение и помощ“, добавя Камбър.

Докато по-възрастните продължават да изучават нови умения, те също така създават и нови бизнеси. Изследване през 2019 година показва, че повече от 25% от новите предприемачи са на възраст между 55 и 64, ръст с 15% в сравнение с 1996-та. Онлайн платформите за обучение се възползват от това. GetSetUp например предлага курсове за менажиране на онлайн магазин, започване на бизнес от дома и създаване на уебсайт. Други предложения за нови предприемачи са Blissen, тримесечен виртуален курс за предприемачи над 50, и курсът „Работи за себе си на 50+“ на Фондацията AARP, който предоставя безплатни уебинари и работилници.

Но всички тези възможности не биха били достъпни без интернет. „Въпреки че има нарастващо желание за знания, някои хора се чувстват изключени от образователната система в САЩ, защото не са онлайн“, казва Камбър. Според проучване на OATS, близо 22 милиона Американци на възраст над 65 нямат интернет у дома. „Добрата новина е, че нивото на онлайн обучението се повишава и интернет връзките стават достъпни и за по-отдалечените общности“, коментира Камбър. „Това е един смел нов свят на обучение на хората, и това ми дава надежда“.

А за Ливингстън, това означава, че тя ще може да продължи да обучава, но и тя самата да се учи онлайн. „Ученето стимулира креативност и щастие във всеки период от живота“, убедена е тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"