fbpx

Раздвижване на локдауна за големите ученици и студентите

Ковид статистиката показва подобряване на епидемичната ситуация в страната, информира здравният министър Ангелов на съвещание при премиера.

По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС“, изтъква министърът. По думите му, в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Това дава основание и за предложението, което Ангелов прави във връзка с учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които в момента се обучават онлайн.

Да им се разрешат извършването само на практически присъствени дейности и изпити, е промяната, която здравният министър предложи, а заседанието при Борисов превърна в решение. Иначе обучението им в електронна среда продължава до 31 януари.

Става ясно, че ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.“, категоричен е министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"