Разбиха най-големият Darknet пазар в света

Разбиха най-големият Darknet пазар в света

При международна операция, координирана от Европол, германските органи на реда са разбили най-големия в света Darknet пазар, с близо 500 000 потребители и повече от 2400 доставчици по целия свят, съобщава RTL.

Близо до греманско-датската граница, в град Олденбург, е арестуван австралийски гражданин, за който се предполага, че е администрирал DarkMarket-а, в който се е търгувало с наркотици, фалшиви пари, крадени и фалшиви кредитни карти, анонимни SIM карти и злонамерен софтуер.

Разследващите са успели да изключат над 20-те сървъра, намиращи се физически в Молдова и Украйна, като по този начин пазарът е бил „затворен“.

Установено е, че въпросният DarkMarket е осъществил най-малко 320 000 транзакции, като над 4650 биткойни и 12800 монеро – две от най-често срещаните криптовалути – са сменили притежателите си, информират разследващите.

При текущите обменни курсове това представлява оборот на стойност 140 милиона евро (170 милиона долара).

Германската прокуратура заявява, че DarkMarket е бил засечен в хода на голямо разследване срещу холандския уеб хостинг Cyberbunker, обвинен, че е убежище за киберпрестъпления и спам. Cyberbunker е хоствал DarkMarket за неуточнено време.

Тайният „даркнет“ включва уебсайтове, които могат да бъдат достъпни само със специфичен софтуер или разрешения, гарантиращи анонимност на потребителите.

Агенцията на ЕС за борба с наркотиците алармира през септември, че пандемията не успява да наруши контрабандистите и дилърите на наркотици, тъй като потребители и продавачи използват глобалната мрежа за снабдяване.

Докато уличните сделки са засегнати от ограниченията заради пандемията, потребителите и дилърите са се насочили към онлайн “даркнет” пазарите, социалните медии и доставките до дома.