fbpx

Онлайн търговията с над 30% годишен ръст, строителство и промишленост – надолу

Промишленото производство и строителството отчитат поредно намаление на продукцията си на годишна база – февруари 2021, спрямо същия период на 2020 година.

Календарно изгладените данни на НСИ показват намаление от 4.2% на строителната продукция и спад от 3.4% на промишленото производство.

При Търговията на дребно спадът е минимален – 0.5% под равнището на февруари 2020 година.

Отново онлайн търговията белeжи сериозен годишен ръст (33,3%), следва търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 9.4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4.0%. Намаление се наблюдава при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 1.4%.

Спад на оборота се наблюдава и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15.1%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.6%).

На годишна база понижението на строителната продукция през февруари 2021 г. се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е със 7.8%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано повишение от 0.8%.

На годишна база понижение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост – с 4.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 4.0%, а добивната промишленост остава без изменение.

Значителен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 43.5%, производството на напитки – с 43.0%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 24.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 15.8%.

Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 15.3%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 13.9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 13.3%, производството на електрически съоръжения – със 7.3%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"