fbpx

Двуцифрен спад на сградното строителство

строежи

Двуцифрено се свива строителството на сгради през януари спрямо година по-рано, сочат данните на НСИ. На месечна база – сравнено с декември 2020 година, сградното строителство също намалява с 1.8%.

Като цяло през януари 2021 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.3% под равнището от предходния месец. На годишна база намалението е 6.4%.

Състоянието на промишлеността е по-добро, сочат данните. През януари 2021 г. сезонно изгладеният  индекс на промишленото производство се увеличава с 0.8% в сравнение с декември 2020 година. На годишна база се отчита спад с 3.4% спрямо януари 2020 година.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост – със 17.8%, при преработващата промишленост – с 2.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.4%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 46.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 28.5%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 27.5%, производството на напитки – с 26.5%, производството на тютюневи изделия – с 24.8%.

Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 34.0%, производството на електрически съоръжения – с 18.1%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 13.4%, производството на мебели – с 8.3%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"