fbpx

Опасения пандемията да не удължи престоя ни в ERM II

Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след  присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г.

Това е заявил министърът на финансите Кирил Ананиев в интервю по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който за първи път в своята 26-годишна история се провежда виртуално в периода 12-14 януари 2021 г.

Ананиев изразява надеждата си, че пандемията, която представлява много голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, с много тежки социално-икономически последици, няма да бъде фактор за удължаване на престоя ни в ERM II, цитира думите му пресцентърът на МФ

Министърът декларира, че България ще запази и ще поддържа фискална устойчивост в средносрочен и дългосрочен план, за да продължи да бъде международен партньор и страна, която спазва установените повече от 20 г. принципи на дисциплинирано и разумно управление на публичните финанси.

От думите му става ясно, че в процес на подготовка е Национален план за въвеждане на еврото в България, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната.

Разбира се, изтъква министър Ананиев, изпълнението на критериите от Маастрихт е относително спрямо динамични параметри, формирани от държавите членки в еврозоната, които е трудно да бъдат прогнозирани в рамките на настоящата несигурна среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"