fbpx

Възстановяването на икономиката ни – по-бавно от средното в ЕС

По-бавно възстановяване на икономиката на България през настоящата година сочи зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, представена от еврокомисаря Паоло Джентилони.

След спад от 4.9% през 2020 година, ръстът на България за 2021-ва се очаква да е едва 2.7 на сто, като с по-лоши показатели са само Латвия, Естония, Австрия и Нидерландия. За сметка на това очакванията за следващата година са ръст от 4.9%.

Въпреки че износът в рамките на ЕС се възстановява от средата на 2020 г., продажбите към страни извън ЕС продължават да отслабват, се посочва още в частта за България. Изтъква се, че пандемията COVID-19 е довела до значителна загуба на приходи от чуждестранни туристи, които обикновено представляват около три четвърти от приходите от туристическо настаняване.

Евентуалното повторно отваряне на икономиката трябва да даде тласък на потреблението и инвестициите през втората половина на 2021 г. Износът на стоки се очаква постепенно да се възстанови от второто тримесечие нататък, докато се очаква чуждестранните туристи да започнат да се връщат през третото тримесечие.

Възстановяването на чуждестранния туризъм обаче е подложено на риск, свързан нивата на ваксинация и заразяване в България в сравнение с алтернативните туристически дестинации.
На този фон реалният растеж на БВП се очаква да достигне 2,7% през 2021 г., преди да се ускори до 4,9% през 2022 г. поради силното вътрешно търсене и по-динамичния износ. Тъй като прогнозата не отчита изпълнението на плана за възстановяване и устойчивост, възниква повишен риск за публичните инвестиции.

Инфлацията в България е намаляла до 1,2% през 2020 г. поради спада на цените на енергията и намаляващата динамика на цените на услугите и храни. Очаква се инфлацията да се увеличи до 1,7% през 2021 г. и 1,8% през 2022 г., процес, обусловен от повишаване на цените на преработените храни и услугите.

Иначе заключенията са, че Европа остава в плен на пандемията от коронавирус. Увеличаването на случаите, заедно с появата на нови, по-заразни щамове на коронавируса, принудиха много държави-членки да въведат отново или да засилят мерките за ограничаване. В същото време стартирането на ваксинационни програми в целия ЕС дава основания за предпазлив оптимизъм, се казва в прогнозата.

Изтъква се, че икономическият растеж е готов да се възстанови, тъй като ограничителните мерки се облекчават.

Икономическата прогноза показва, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 3,8% както през 2021 г., така и през 2022 г. Предвижда се икономиката на ЕС да нарасне с 3,7% през 2021 г. и 3,9% през 2022 г.

Очаква се икономиките в еврозоната и ЕС да достигнат своите нива на производство от преди кризата по-рано от посоченото в Икономическата прогноза от есента на 2020 г., най-вече поради по-силния от очаквания импулс на растеж, прогнозиран през втората половина на 2021 г. и през 2022 г.

Прогнозата предвижда инфлацията в еврозоната да се увеличи от 0,3% през 2020 г. до 1,4% през 2021 г., преди да спадне леко до 1,3% през 2022 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"