fbpx

Близо 30 млн. евро искаме да вложим в съвместни проекти със Северна Македония

Над 28,4 млн. евро се очаква да бъдат вложени за реализация на съвместни проекти между България и Република Северна Македония (РСМ) в програмния период 2021-2027 г.

Към момента се очаква окончателно одобрение от Европейската комисия на предложението на България да се увеличи с 46% делът на средствата от Европейския фонд за регионално развитие по програмата спрямо настоящия програмен период 2014-2020 г.

Това става ясно от думите на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства онлайн заседание на съвместната работна група за подготовка на Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA между България и РСМ.

Три са основните приоритета, които ще се подкрепят по съвместната програма, стана ясно на срещата.

Сред тях са реализацията на  стратегическия проект за изграждане на граничен пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово.

Вторият приоритет е насочен към прилагане на интегрирания териториален подход по Цел на политика 5 „Европа по-близка до гражданите“, който има за цел да свърже пряко местните нужди със стратегическите направления за развитие и да даде възможност на местните заинтересовани страни да приоритизират инвестициите за подобряване благосъстоянието на региона.  В рамките на приоритета ще се подаде ръка и на малкия и среден бизнес в пограничния регион чрез целенасочена подкрепа с опростени инструменти за финансиране за модернизиране и разширяване на производството.

Програмата ще финансира и проекти по европейския приоритет „Зелена Европа“, насочени към изграждане на зелена инфраструктура за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда.

Николова е уточнила, че този тип проекти ще бъдат ясно разграничени от  целенасочената подкрепа, която ще получим по Фонда за справедлив преход, както и от планираните инвестиции на национално ниво.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"