fbpx

Спряхме Северна Македония за ЕС

България ще се възползва от правото си на вето и няма да подкрепи преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това заяви външният ни министър Захариева, след като участва във видеоконференция на министрите за европейски въпроси и външни работи, предаде БНР.

В същото време страната ни подкрепя започването на преговори за присъединяване на Албания, тъй като Тирана е изпълнила голяма част от поставените й условия.

По този начин София налага вето на първата междуправителствена конференция и забавя евроинтеграцията на Република Северна Македония. Уточнява се, че и през следващите месеци ще има възможност за обсъждане на преговорната рамка.

Мотивите на България са известни – в преговорната рамка отсъстват българските искания – придържането към формулата за езика, заложена в двустранната декларация от 1999 г. и потвърдена с договора за добросъседство от 2017 г.; пътна карта за изпълнение на договора; ясен и категоричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България.

По думите на Захариева, има готовност да продължат преговорите между двете държави при „готовност за компромиси от другата страна“.

По-рано днес първият ни дипломат коментира, че Северна Македония в момента не е готова за ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"