fbpx

Коментари и прогнози ни оставят далеч от ОИСР и Еврозоната

Години делят България от пълноправното членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това заявява за Bloomberg TV Bulgaria директорът „Проучвания на страните“ в отдел „Икономика“ на организацията Алваро Перейра, пише в свой материал „Дневник“.

По думите му България трябва да се пребори с бюрокрацията и по-голямата регулация, а по отношение на прилагането на законите ще бъдат отправени препоръки през следващите месеци. „Корупцията влияе на всички нива и реформите в тази посока трябва да продължат. През следващите няколко години ще следим за това“, заяви Перейра.

Според маркетингова група IHS обаче значителен напредък в борбата с корупцията през 2021 г. не се очаква, защото следващото правителство ще даде приоритет на икономическото възстановяване. Ако обаче продължат усилията за влизане в ОИСР, те може да имат ефекта на преговорите за членство в ЕС и да подобрят процедурите за обществени поръчки в страната.

По темата за другия основен приоритет на страната ни – Еврозоната, от „Икономист интелиджънс юнит“ прогнозират, че инфлацията – ключово изискване за допускане в еврозоната – ще бъде средно на ниво от 2.4% в следващите две години и 2.6% в периода 2023-2025 г. Причината според тях ще е възстановяването на икономиката и очакваният ръст на глобалните цени на петрола през 2021-2023 г

Ако прогнозата на EIU се сбъдне обаче, това означава също, че до средата на десетилетието България няма да постигне целевото равнище на Европейската централна банка от „инфлация под, но близо до, 2%“, пише още „Дневник“.

Отново се цитира Алваро Перейра от ОИСР, който изтъква предизвикателства в образованието и здравеопазването заради застаряващо и емигриращо население, нужда от независимост на институциите за борба с корупцията и организираната престъпност, увеличаване на производителността.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"