fbpx

40% ръст на заразените, властта е оптимистична: „правим най-доброто“

След разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 милиона лева са преведени към Националната агенция за приходите миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори.

Това е информирал на съвещание в министерски съвет министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, е уточнил Борисов.

Става ясно, че министърът е обсъдил с национално  представените работодателски организации как ще бъдат разходвани още 211 милиона лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU. „Те бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември“, отбелязва Борисов.

От своя страна премиерът Борисов демонстрира увереност и оптимизъм, изтъквайки, че България прилага възможно най-правилните и либерални мерки. Той е убеден, че противоепидемичните мерки са били приложени много точно, като са ограничени бизнесите, където има струпване на много хора, което е позволило свободното движение на хората. „Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив“, заявява премиерът Той дори поръчва на здравния министър в малките населени места, където учениците от една смяна са не повече от 70, да се пуснат всички в присъствено обучение.

В същото време данните сочат, че България се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения.

Шефът на НОЩ проф. Мутафчийски е информирал, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди.

От своя страна шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уверява, че значително се увеличава доставката на ваксини, като само през първата седмица на март се очакват над 160 000 дози. Кирилов информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя й като това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна.
По отношение на руската ваксина „Спутник“ директорът на ИАЛ заявява, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"