fbpx

България лидер в поредна негативна статистика за ЕС

През 2019 г. 28,4% от населението на ЕС с увреждания (на възраст 16 или повече години) е било изложено на риск от бедност или социално изключване. При хората без ограничения този процент е 18,4%.

Евростат изтъква, че има значителни разлики в процента на хората с увреждания, които са изложени на риск от бедност или социално изключване в държавите-членки на ЕС. За всички държави-членки обаче тази група е изложена на по-висок риск от бедност и социално изключване от тези, които няма проблеми и ограничения.

За съжаление България е лидер в тази класация, като 50,7% от хората с увреждания в страната ни са в риск от бедност и социална изолация. Високи са показателите и за Латвия (42,1%), Естония (40,0%), Литва (39,9%) и Ирландия (37,8%). В другия край на скалата е Словакия с 19,2%, а средният показател за ЕС е 28,4 на сто.

Данните на Евростат сочат, че и при хората без проблеми България има най-висок процент от застрашени от бедност.

Притеснителен е и фактът, че у нас (в сравнение с другите членове на съюза) ситуацията не се променя особено и след осъществени социални трансфери – социални помощи, надбавки и пенсии, спрямо хората с увреждания. Заедно с Латвия и Естония оставаме на най-високо ниво в ЕС по риск от бедност след получени помощи, което говори за ефективността им.

Изследването на Евростат сочи още и по-трудния достъп до работа за хората с увреждания – 22,8% срещу 6,5 на сто на хора без проблеми и ограничения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"