fbpx

ОИСР ревизира нагоре прогнозата си за световен икономически ръст

Значителен тласък на икономическата активност през настоящата и следващата година, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В последния си междинен доклад „Икономически перспективи“ ОИСР ревизира и рязко повиши прогнозите си, обвързвайки ги с нарастване темпото на ваксинация в света и новия стимулиращ финансов пакет на САЩ за 1,9 трлн. Долара.

Перспективите се подобриха през последните месеци, като признаците за възстановяване на търговията със стоки и промишленото производство станаха ясни до края на 2020 г., се казва в документа.

В момента се очаква ръстът на глобалния БВП да бъде 5,6% тази година, което е ревизия нагоре с повече от 1 процентен пункт, в сравнение с декемврийската Икономическа перспектива на ОИСР. Очаква се световната продукция да достигне нивата от преди пандемия до средата на 2021 г., но много ще зависи от надпреварата между ваксините и новите варианти на вируса.

За 2022 година се очаква ръстът на световния БВП да е 4%.

В оранжево – прогнозата за 2021 година, в зелено за 2022-ра

Но перспективите за устойчив растеж варират значително в различните страни и сектори. По-бързото и ефективно прилагане на ваксинации по света е от решаващо значение, се изтъква в документа:

„Глобалното разпространение на ваксини остава неравномерно, като ограниченията остават в някои страни и сектори. Перспективите за растеж биха се подобрили (сценарий нагоре), ако производството и разпределението на дозите се ускори, бъде по-добре координирано по целия свят и изпревари вирусните мутации. Това би позволило мерките за ограничаване да бъдат по-бързо облекчени и общата продукция да се приближи до предпандемичните прогнози за активност.
Но потребителските разходи и доверието в бизнеса биха били засегнати (сценарий надолу), ако ваксинационните програми не са достатъчно бързи, за да намалят процента на инфекция или ако новите варианти (на коронавируса, б.р.) станат по-широко разпространени и изискват промени в сегашните ваксини“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"