fbpx

И България спря ваксинацията с АстраЗенека

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Това става 24 часа, след като здравните власти у нас заявиха, че нямат намерения да спрат ваксинацията с въпросната партида, която породи някои съмнения в редица членки ЕС. От вчера обаче общо 10 страни, получили количества от тази партида спряха имунизацията.

Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, е заявил Борисов на съвещание със здравния министър Ангелов. Премиерът е напомнил, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, изтъква Борисов.

Факт е обаче, че над 90% от дозите, получени по тази партида у нас вече са сложени.

Последните, които спряха ваксинирането с АстраЗенека са Румъния и Исландия, като те се присъединиха към Австрия, Люксембург,  Естония, Литва, Латвия, Дания, Норвегия и Италия. От партидата са доставени 1 млн. ваксини в 17 страни.

В момента се изследва дали има връзка между ваксинирането с тази партида и получаването на тромбози.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"