fbpx

Българският План за възстановяване има нужда от спешно преработване, настояват НПО-та

Необходимо е правителството да признае нуждата от значително подобряване на българския План по европейския механизъм за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС” и да намери необходимия баланс след експертен анализ и консултация със заинтересованите страни. Задачата не е сложна, а изисква политическа воля, дългосрочен поглед и ясно поемане на конкретни ангажименти.

Това се казва в отворено писмо до премиера и част от министрите на Коалиция “За зелен рестарт”, в която влизат MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”.

Припомня се, че са изминали почти два месеца от края на общественото обсъждане на българския план, по който можем да се възползваме от около 12 милиарда евро допълнителни средства по инструмента за възстановяване. Консултацията е предизвикала голям интерес, като са били изпратени почти 50 становища от 60 организации от различни сектори, съдържащи много добри предложения.

За съжаление, констатират от коалицията, както и през целия процес на изработване на плана, така и в ситуацията на отразяване на коментарите и препоръките на заинтересованите страни, а и на ЕК, действията на правителството остават непрозрачни, без публична информация, и отчетност и най-вече неясни в посока на последващи действия.

Обещанията за прозрачност и включване на всички заинтересовани страни до този момент не се реализират на практика, а финалната версия на плана е неясна към този момент, изтъкват още от “За зелен рестарт”.

В писмото се подчертава, че статистиките са повече от абстрактни числа – тези нерешени предизвикателства се отразяват на конкурентоспособността на българските предприятия, на личните ни финанси, но също така и на здравето на хората. Мръсният въздух и здравните последици от него са само един от тези проблеми, които можем да започнем да решаваме със “Следващо поколение ЕС”.

За съжаление, в нашия план продължават да липсват интегрална визия, холистичен подход и дългосрочен поглед за ясни реформи, се констатира още от коалицията.

Изтъква се, че срокът за одобрение на националните планове за възстановяване и устойчивост наближава, а неяснотата от страна на българското правителство е поредният тревожен сигнал, че много от добрите предложения, дадени преди и по време на обществената консултация, ще останат само статистика в strategy.bg.

От Коалиция “За зелен рестарт” настояват правителството да поеме ясен ангажимент за преработка на българския план за възстановяване и устойчивост на основата на анализ на всички постъпили предложения по време на обществената консултация. Реалното, а не формалното, вземане предвид на мненията на експертите от всички заинтересовани страни е пътят за успех.

В писмото си коалицията информира, че от всичките си над 160 предложения, селектират пет приоритетни по направление на основните теми на работа и експертизата си в областта на: иновации и стартъп развитие; климат; енергия; кръгова икономика и биоразнообразие; и земеделие.

Уточнява се, че коалицията е събрала над 50 от водещите български експерти, които са дали над 130 мерки за зелен рестарт на българската икономика. През ноември месец 10 водещи специалисти са направили над 30 конкретни препоръки за подобряване на Плана.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"