fbpx

Въпреки притесненията на финансистите, кабинетът „Борисов 3“ продължава с харчовете

И на последното си заседание преди да подаде оставка пред новия парламент, кабинетът „Борисов 3“ продължи да раздава пари.

От съобщение на правителствената пресслужба става ясно, че са отпуснати допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на църквите у нас и още 1 369 198 лева са предоставение на общините Брезово и Своге.

От одобрените средства 1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. 2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. Митрополията е с голяма историческа стойност за града. 

За консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ в град Видин правителството отпуска 950 920 лв. Храмът е втори по големина в България след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.

200 000 лв. се предоставят за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна общо 1 369 198 лева в подкрепа на общините Брезово и Своге. От тези средства 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир – основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе.  За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. „Слатина“ в гр. Своге се предоставят 82 573 лева.

В същото време финансисти предупреждават, че харчовете през първото тримесечие надвишават с 25% разходите през същия период миналата година. Дефицитът за първите три месеца е вече 656 млн. лева. Всеобщото мнение е, че ще се налжи тегленето на заеми и актуализация на бюджета.

Колумнистът на ИЖ проф. Гарабед Минасян в свой коментар изтъква, че неинвестиционните разходи в държавния бюджет трябва да следват строго приходите и да не ги превишават.

Той припомня и коментира, че дори и в условията на развихрена пандемия (март-септември, 2020 г.) Фискалният резерв остава на равнище от около 9 млрд.лв. В края на месец септември правителството емитира заем на международния финансов пазар, но все пак до към месец ноември разходите от ФР са сдържани и контролируеми. Краят на годината е време на развихрено разточителство, когато само за месец декември от ФР са раздадени 3,8 млрд.лв. Следва относително задържане и отново разходи, така че в края на месец март вече са изразходвани предизборно около 6 млрд. лв. от ФР за полугодието преди изборите в началото на месец април! Тези допълнителни разходи са примерно около една трета от полугодишните данъчни приходи!

Структурата на тези допълнителни разходи е предопределяща за оценката на тяхната състоятелност, изтъква проф. Минасян.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"