Борисов зове за експертен кабинет до декември, другите отхвърлят ГЕРБ

Борисов зове за експертен кабинет до декември, другите отхвърлят ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи импровизирано изявление във фейсбук пред камерата на свои сътрудници. По-рано днес пред централата на ГЕРБ пред медиите излезе Любен Дилов-син, водач на листата в Бургас, който заяви, че партията ще коментира резултатите и бъдещето, след като излязат данните от ЦИК. След това прати медиите да пият чай.

Борисов първо заяви, че той е най-опитният и с най-много контакти в чужбина, след това заплаши, че ако се отнеме правото на спечелилия изборите да състави кабинет, ще се повтори съдбата на кабинета „Орешарски“ и накрая призова всички, влезли в парламента, да постигнат консенсус, експерти да седнат и съставят кабинет, който да управлява до края на годината. „Порадвайте се още няколко дена и да разговаряме“, обърна се Борисов към опонентите си.

В нощта на изборите – след самите резултати, другата най-коментирана тема бе именно какви са възможните конфигурации в парламента, които могат да съберат мнозинство. Общото мнение е, че това ще бъде изключително трудно.

Преди фейсбук включването на Борисов, най-важният коментар бе краткото изявление от партията на Слави Трифонов, която се затвърждава като втора сила в парламента, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна. Това прави ребусът още по-сложен, тъй като и Демократична България, и Мая Манолова потвърдиха отказ от бъдещо сътрудничество с Борисов. ДПС отказват за момента коментар, както и БСП. Новото, всъщност е, че „голяма коалиция“ БСП-ГЕРБ вече е невъзможна, защото заради много ниския резултат на социалистите и отстъплението на ГЕРБ, не постига мнозинство.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"