fbpx

Борисов зове за експертен кабинет до декември, другите отхвърлят ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи импровизирано изявление във фейсбук пред камерата на свои сътрудници. По-рано днес пред централата на ГЕРБ пред медиите излезе Любен Дилов-син, водач на листата в Бургас, който заяви, че партията ще коментира резултатите и бъдещето, след като излязат данните от ЦИК. След това прати медиите да пият чай.

Борисов първо заяви, че той е най-опитният и с най-много контакти в чужбина, след това заплаши, че ако се отнеме правото на спечелилия изборите да състави кабинет, ще се повтори съдбата на кабинета „Орешарски“ и накрая призова всички, влезли в парламента, да постигнат консенсус, експерти да седнат и съставят кабинет, който да управлява до края на годината. „Порадвайте се още няколко дена и да разговаряме“, обърна се Борисов към опонентите си.

В нощта на изборите – след самите резултати, другата най-коментирана тема бе именно какви са възможните конфигурации в парламента, които могат да съберат мнозинство. Общото мнение е, че това ще бъде изключително трудно.

Преди фейсбук включването на Борисов, най-важният коментар бе краткото изявление от партията на Слави Трифонов, която се затвърждава като втора сила в парламента, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна. Това прави ребусът още по-сложен, тъй като и Демократична България, и Мая Манолова потвърдиха отказ от бъдещо сътрудничество с Борисов. ДПС отказват за момента коментар, както и БСП. Новото, всъщност е, че „голяма коалиция“ БСП-ГЕРБ вече е невъзможна, защото заради много ниския резултат на социалистите и отстъплението на ГЕРБ, не постига мнозинство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"