fbpx

ГЕРБ отново първи, но вероятно изолирани в парламента. Удар на Слави Трифонов

ГЕРБ остава първа политическа сила и в 45-тото Народно събрание. Това сочат еxit pool данните на социологическите агенции, които са към 19 часа, час преди края на изборния ден.

Според данните на Алфа Рисърч партията на Борисов получава 25.7% от гласовете, втори си БСП със 17.6 на сто от гласовете, трета е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с 15.2%, което е една от новините на деня. Четвърти са ДПС с 11%, съвсем малко след тях е Демократична България с 10.4 на сто, над бариерата е и Мая Манолова и „Изправи се. Мутри вън“ с 4.2 процента, а на „ръба“ е ВМРО с 4 процента.

Данните на Галъп са малко по-различни, като при тях формацията на Слави Трифонов дори е втора сила със 17.1% срещу 16.7 на сто за БСП. Демократична България пък изпреварва ДПС, съответно – 10.5 срещу 10.2 процента, Манолова е с по-стабилните 5 процента, а ВМРО влизат със сигурност с 4-7 процента.

И при двете агенции много под бариерата е Воля-НФСБ – 2.9 и 2.1 процента и формацията на Цветан Цветанов с 1.1 и 1.6 на сто. Интересни са резултатите на партия „Възраждане“, които печелят между 2.1 и 2.4%.

Социолозите изтъкват специално, че на тези избори голям е процентът на хората, които са отказали да участват в еxit pool, затова резултатите са дискусионни и трябва да се изчаква паралелното преброяване на ЦИК за сигурни цифри.

Специално се изтъква, че тези данни не отчитат вота в чужбина, където днес мобилизацията бе много сериозна. Опитът до момента показва, че гласовете от чужбина отиват предимно при ДПС и Демократична България.

С цялата условност на прогнозата, според Алфа Рисърч ГЕРБ ще имат 70 депутати, БСП – 48, „Има такъв народ“ – 41, ДПС – 30, Демократична България – 28, „Изправи се. Мутри вън“ – 12, ВМРО – 11.

Според Галъп: ГЕРБ – 67, „Има такъв народ“ –46, БСП – 45, Демократична България – 28, ДПС – 27, „Изправи се. Мутри вън“ – 14, ВМРО – 13.

Първоначалните коментари сочат, че ГЕРБ много трудно ще успее да сформира нов кабинет, особено ако ВМРО не успеят да влязат в парламента.

Избирателната активност, която бе сред ключовите въпросителни, е по-висока от прогнозираната. Към 17 часа по данните на ЦИК тя е 40.18, при 42.74 четири години по-рано, когато крайната активност бе 54.07.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"