fbpx

Пазят в „тайна“ от Радев разработвания здравен протокол за провеждане на изборите

Президентът Радев не получи дори „чернова“ или някаква рамка на протокола на здравните власти за провеждане на предстоящите парламентарни избори в пандемична обстановка, който по думите на здравния министър проф. Ангелов от два месеца се подготвя.

Когато разберем датата на изборите, ще извадим и протокола, отговори министърът на настоятелните искания и на Радев, и на вицепрезидента Йотова да бъдат запознати поне с конструкцията на разработвания документ.

Това стана по време на първата от поредицата консултации, които държавният глава ще проведе преди да издаде указ с датата на парламентарните избори.

На Дондуков 2 бяха поканени здравният министър проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и генералният директор на БЧК и шеф на ваксинационния щаб проф. д-р Красимир Гигов.

Обяснението на министъра и експертите бе, че колкото по-късно се изготви протоколът, толкова по-актуален ще е той, предвид трудната предсказуемост за развитието на коронавирусната епидемия.

Бе отбелязано единствено, че двата основни фактора, по които се работи в него са здравето на хората и правото им да гласуват. Мисли се в посока как да бъде осигурено гласуването на карантинираните, както и безопасността на всички, които ще бъдат ангажирани с предизборната кампания и провеждане на изборите.

За карантинираните и изолираните се обсъждат различни варианти – от създаването на самостоятелни секции, през временното отпадане на карантината за един или два часа, през които да се гласува, до създаването на мобилни секции, които да обикалят по домовете. Тези възможности се обсъждат с Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще разгледа казуса от правна гледна точка, добави и доц. Кунчев.

За предоставяне на повече конкретика не помогна и забележката на вицепрезидента Йотова, че се влиза в ситуация на „яйцето или кокошката“ по повод на това кое да е първото – протоколът или указът за датата на изборите. Президентът трябва да вземе информирано решение, това е целта на консултациите, отбеляза по този повод Румен Радев и поиска повече конкретика за развитието на епидемията. Здравният министър и доц. Кунчев обаче коментираха, че процесите са много динамични и е изключително трудно да се правят каквито и да е било дългосрочни прогнози.

Здравният министър информира, че за момента се обмислят мерки с хоризонт, спрямо предполагаема дата на изборния ден – 28 март, спомената работно от Радев преди време. Тези дни обаче се появиха неофициални информации, че изборният ден може и да е около средата на месец април.

Министър Ангелов се обърна задочно към партиите, които ще правят кампании, съветвайки ги да мислят за здравето на хората, а не за политиката. В същото време президентът Радев посочи, че от провеждането на едни парламентарни избори зависи бъдещето на страната, както и това, че държавата трябва да излезе с ясен сигнал към хората, че мисли за сигурността им по време на изборния процес.

Изтъквайки, че много важна е избирателната активност, Радев даде примери с проведени избори в Швейцария и Южна Корея, които в ситуация на пандемия са били рекордни по активност.

Иначе стана ясно, че ваксинирането няма да е фактор за изборите, тъй като дотогава твърде малко български граждани ще бъдат ваксинирани, по думите на проф. Ангелов – около 50 хиляди. Това може да се промени леко, ако европейската лекарствена агенция одобри ваксините на Модерна и АстраЗенека.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"