fbpx

Намалява монополът на производителите на ток и природен газ в ЕС, България не дава данни

Пазарните дялове на най-големите производители на електроенергия и газ в ЕС намаляват от 2007 г. насам, показват данните на Евростат.

През 2019 г. пазарният дял на най-големия генератор на пазара на електроенергия варира в държавите-членки на ЕС. Най-висок дял е регистриран в Кипър (100%), където една-единствена електрическа компания доминира в националното производство на електроенергия, следвана от Латвия (86%) и Хърватия (80%).

В другия край на скалата пазарният дял на най-големия генератор на пазара на електроенергия е бил под 20% в три държави-членки: Люксембург (18%), Финландия (16%) и Полша (12%).

За България и Нидерландия данни няма, тъй като са били конфиденциални, уточнява Евростат.

Има информация обаче за броя на компаниите, които произвеждат електроенергия, представляващи поне 95% от нетното производство на електроенергия на национално ниво. За България са посочени 159 предприятия, при 133 в предходните 2 години и 13 през 2003 година. Иначе пет са компаниите у нас, основни производители на електроенергия.

В сравнение с 2007 г., пазарният дял на най-големия генератор на пазара на електроенергия за 2019 г. е по-нисък в повечето държави-членки на ЕС.

Спадът на пазарния дял варира от -62,6 процентни пункта (п.п.) в Малта до -1,0 п.п. в Унгария. За разлика от това делът остава стабилен в Кипър, докато се увеличава в Румъния и Латвия (съответно 4,3 пп и 0,3 пп).

Що се отнася до вноса и производството на природен газ, най-големият пазарен дял през 2019 г. (измерен като дял от националното местно производство в ЕС) е 100% в Естония, Финландия и Швеция, където само едно предприятие доминира в националното производство и внос.

За разлика от тях, най-голямата компания за внос и производство на природен газ е с най-ниско ниво на проникване на пазара в Ирландия (30%) и Белгия (31%).

В сравнение с 2007 г. пазарният дял на най-голямата компания за внос и производство на природен газ е намалял в 13 държави-членки през 2019 г. Междувременно делът остава стабилен във Финландия и Швеция (на 100%), докато се увеличава в Ирландия (1,8 п.п.), Литва (19,6 пп) и Естония (21,0 пп).

И при производството на природен газ основните данни за България са недостъпни.

Евростат предоставя и подробна информацията за общия брой компании, които или произвеждат природен газ чрез национално производство, или внасят природен газ в страната чрез внос (компании IMPRO). През 2019 г. в Естония, Финландия и Швеция има само една компания. Между 2018 и 2019 г. общият брой на компаниите IMPRO остава стабилен в седем държави-членки на ЕС. Увеличения могат да се наблюдават в тринадесет държави-членки, докато броят на компаниите IMPRO е намалял в три държави-членки на ЕС. Тук за България данни има, като броят на предприятията, внасящи природен газ през 2019 година е 9, а в предходните три години е 4.

Що се отнася до данните за броя на основните компании, които имат пазарно покритие от поне 5% от общото национално местно производство и внос на природен газ, четири държави-членки на ЕС (България, Естония, Швеция и Финландия) са обявили, че само едно предприятие има значителен дял през 2019 г. В Ирландия и Испания са шест, докато в Белгия и Чехия са пет. През периода 2003-2019 г. броят на основните компании от IMPRO (5%) варира между 47 и 70 компании. През 2019 г. са докладвани 70 основни компании от IMPRO, което е увеличение от 7 в сравнение с 2018 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"