fbpx

Природният газ поскъпна повече от очакваното

От първи февруари цената на природния газ е 30,39 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), обяви КЕВР. Това е почти 13% ръст спрямо януарската цена, която бе 26,93 лв./MWh.

Припомняме, предложението на „Булгаргаз“ бе поскъпването да е със 7 процента, но в коментар изпълнителният директор на дружеството заяви, че „Борсовите цени на европейските газови пазари само за периода 1 декември – 27 януари са се покачили с над 45%. На българския пазар „Булгаргаз“ продава на своите клиенти на значително по-ниска цена спрямо европейските пазари като в тази цена са отразени нагнетените количества в „Чирен“ през лятото, цените на „Газпром“ и цените, по които „Булгаргаз“ получава доставките от Азербайджан.“

От КЕВР изтъкват, че промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

Обяснява се, че увеличената цена на природния газ за м. февруари е в резултат на нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За периода 1.12.2020-27.01.2021 г. те са се увеличили с 45% в резултат на високото търсене.

В утвърдената цена на природния газ от 30,39 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"