fbpx

Нови цифри при Борисов за подпомагането на бизнеса

На съвещание при премиера Борисов министри му докладваха нова порция информация , относно мерките за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията.

Това идва на фона на много сериозни критики, че компенсациите се бавят много, че бумащината и недобрите разчети пречат помощта да бъде ефективна и навременна.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчертава, че министерството продължава да е в непрекъснат диалог с всички бизнес сектори и припомня, че миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския бранш и предстои среща с национално представените работодателски организация, на която ще се обсъди разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

По мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица. До края на миналата седмица сме изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души, е информирал министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя изтъква, че в момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата.

„Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е лично проверен от мен, навсякъде парите са разплатени“, категорична е Сачева.

По думите й, безработицата през декември м.г. е 6,7%, а за януари т.г. е 7%. Ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.

В рамките на съвещанието министър Лъчезар Борисов е информирал, че България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Министърът посочи, че страната ни приключва годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7%. „Нашата прогноза е, че от гледна точка на най-малък спад на икономическия растеж България ще приключи 2020 г. по-добре от средното за ЕС“, заяви още икономическият министър.

Припомняме, държавният дълг е нараснал с над 6 процента на годишна база, а през декември става ясно, че кабинетът е похарчил 4 млрд. лева от фискалния резерв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"