fbpx

Среброто скочи след „експлозията“ на GameStop

Цените на среброто се повишиха с 11% до 30 долара за унция в понеделник в Лондон, оставяйки метала в ход за най-голямото му еднодневно процентно увеличение от 2008 г.

Цените на среброто скочиха до най-високото ниво от 2013 г. насам, след като търговците в r/wallstreetbets се насочиха към пазара на благородния метал след успешната атака от миналата седмица срещу фондове, залагащи срещу търговеца на дребно GameStop.

Припомняме, наскоро редит тредът „r\wallstreetbets“, предназначен за високорискови инвеститори „експлодира“, коствайки милиарди на инвеститорите от Wallstreet.

Допреди няма и месец, цената на акциите на популярен магазин за електронни и настолни игри GameStop бе само 3 долара. Днес, ако искате акция, тя ще ви струва повече от 300 долара.

Причината за безбожното увеличение в цената на акциите е така нареченото „изцеждане“, предизвикано от действията на събредита „r\wallstreetbets“.

Инвеститорите от редит, започнали да изкупуват акции на GameStop, публикувайки постове, призоваващи своите колеги да направят същото. Неусетно хиляди искали да си купят акции на компанията и цената на активите скочила над 10 пъти.

Известният хедж фонд Melvin Capital е загубил 4,5 млрд. долара в активи през януари – 53 процента спад – след огромен залог, че цената на акциите на GameStop ще падне, съобщава Financial Times. И това е след вливане на капитал в размер на 2,75 млрд. долара от инвеститори, които се активизираха, за да спасят фонда от колапс.

Идеята, е че Мелвин, както и някои други фондове, залагат срещу GameStop, като съкращават огромни суми от неговите акции (шортирането означава продажба на акциите с надеждата, че ще можете да ги закупите отново по-евтино). Търговците от Reddit, които посещават събредита r/wallstreetbets, забелязаха, че акциите на GameStop са нелепо (може би несправедливо) ниски и в отговор масово закупиха акциите, повишавайки цената, принуждавайки хедж фонда да купува акциите, за да покрият загубите си (известно като изцеждане). Това от своя страна оказа огромен натиск върху Мелвин и други къси позиции и в крайна сметка Мелвин заяви, че е излязъл от късата си позиция в GameStop, вероятно с огромна загуба.

Според FT оттогава Мелвин е пренасочил портфолиото си към много по-малко рискови инвестиции.

Преди фиаското на GameStop, Мелвин беше един от най-добре представящите се хедж фондове с 52% годишна печалба.

Цената на акциите на GameStop все още рязко нараства в сравнение с предишни седмици и в момента се търгува на около 344 долара при предварителна търговия.

Проблемът е толкова тежък, че известното безплатно приложение за търговия – RobinHood, заяви, че, който желае може да закупи само по една акция на GameStop и други активи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"