fbpx

Спад на фондовите пазари след новината, че Тръмп е с коронавирус

Фондовите пазари реагираха ведната на новината, че президентът Тръмп и съпругата му Мелания са дали пожителни проби на коронавирус седмици преди изборите.

Индексът S&P 500 спадна с 1,21%, намаля и доходността на държавните ценни книжа.

Европейските борси отвориха със спад от над 1%. Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса се понижи с 1,23% – до нивото от 5807,35. Основният борсов индекс Euro Stoxx 50 загуби 1,01%, падайки до 3161,85 пункта. Немският индекс DAX, се понижи с 1,26% до 12 578,20 пункта.

По-рано Тръмп съобщи в Twitter, че той и съпругата му са били тествани за коронавирус, след като старши съветник, който наскоро е пътувал с президента, е с положителна проба.

Малко покъсно президентът написа, че той и първата дама ще влязат в карантина и ще започнат процес на възстановяване.

Ситуацията може да предизвика нова вълна от нестабилност на пазара, тъй като инвеститорите се готвят за горещите оспорвани президентски избори през ноември.

Всичко това може да намали способността на Тръмп да води кампании. Най-малкото ще има прекъсване, каза Шон Калоу, валутен стратег в Westpac в Сидни, цитиран от Ройтерс.

Най-широкият индекс на MSCI на акциите на Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония е спаднал с 0,27%. Австралийският индекс S&P/ ASX 200 .AXJO намаля с 0,98%, отразявайки спада в цените на петрола и медта.

Японският Nikkei 225 .N225 изтри печалбите и падна с 0,69%, след като фондовата борса в Токио възобнови нормалната си търговия. Фючърсите за технологичния Nasdaq са надолу с 1,7%.

Следващият дебат между републиканеца Тръмп и кандидата за президент на Демократическата партия Джоузеф Байдън беше насрочен за 15 октомври. Все още не е известно дали ще се проведе и какви реално ще бъдат отраженията върху общественото мнение и съответно върху пазарите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"