fbpx

Пазарите се успокоиха след новината за новия президент на САЩ

Пазарите са готови да посрещнат с оптимизъм новината, разпространена от големите световни агенции, че демократът Джо Байдън е победител в президентските избори в САЩ.

Облекчението идва след дни, през които страната получаваше противоречиви сигнали за това кой може да бъде следващият стопанин на Белия дом.

Агенциите, включително Асошиейтед прес, NBC и Edison Research, на които се основава Ройтерс, посочиха Байдън за президент, без да оставят съмнения.

Съперникът на Байдън, настоящ президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, посочи, че ще се бори с резултатите, ако не спечели.

В петък Ройтерс съобщи, че Националният комитет на партията трябва да събере най-малко 60 милиона долара за завеждане на дела срещу резултатите от изборите.

Инвеститорите ще следят внимателно избора на Байдън за министър на финансите, който вероятно ще участва във всякакви преговори с Конгреса за спасителните мерки срещу коронавируса.

Пазарите бяха фиксирани върху перспективата за пакет от стимули през последните седмици.

Байдън е наел Гари Генслер, който при президента Обама беше председател на Комисията за борсова търговия, да работи по план за преход, който да контролира финансовата индустрия.

Инвеститорите се притесняват от най-лошия сценарий, ако резултатът бъде оспорван и крайното решение бъде разтягано във времето.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"