fbpx

Очакват около 70 на сто намаление на зимния туризъм

Около 70 на сто намаление в туризма се очаква по време на предстоящия зимен сезон. Това прогнозира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНР.

Според Николова отново ще се разчита на пътуванията на българи и посещения от съседните страни. През лятото хората се ориентираха по обясними причини към по-малки или индивидуални обекти за настаняване за сметка на обектите в големите курорти.

Браншът беше най-силно засегнат от ковид кризата и той продължава да е най-потърпевшият сектор. По предварителни оценки на Световната организация по туризъм спадът в страните от ЕС е около 85% досега. Общо 730 милиарда долара са загубите само за първите 8 месеца в света.

В момента се водят разговори със съседните страни и се търсят възможности границите да не се затварят физически, а пътуването в краен случай да става с представяне на отрицателен ПСР тест.

Според проучване на БАН най-полезни ще бъдат ваучерите за почивка, обучаването на кадри и евентуалното разширяване на мярката 60/40, която за туристическия бранш е 80/20, така че да може да обхване и сезонните работници.

Екскурзоводите ще бъдат подпомагани по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Те не са юридически лица, което създава трудности в предоставянето на финансирането, затова в момента се търсят начини как средствата да достигнат до крайните бенефициенти, заяви вицепремиерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"