fbpx

Надеждите за скорошна ваксина срещу COVID-19 успокояват пазарите

Фючърсите на Уолстрийт се върнаха на положителна територия и европейските акции ускориха печалбите си, когато Pfizer заяви, че подаването на документи в САЩ за ваксината срещу COVID-19  може да дойде веднага, след като данните за безопасност са налични през третата седмица на ноември.

По време на търговията по обяд паневропейският индекс STOXX 600 .STOXX се повиши с 0,8%, след като загуби над 2% в четвъртък, тъй като новите социални ограничения в Европа, включително комендантски час в големите френски градове и по-строги ограничения в Лондон, изплашиха инвеститорите.

Тъй като глобалната надпревара за разработване на коронавирусна ваксина се нажежава, финансовите пазари проследяват всеки обрат, надявайки се успешното внедряване да помогне за поддържането на икономическото възстановяване, се казва в анализ на Ройтерс.

Предложението на американския президент Доналд Тръмп в четвъртък да увеличи размера на пакета от фискални стимули, помогна за ограничаване на загубите на Уолстрийт, въпреки че много инвеститори все още смятат, че това е малко вероятно да стане преди изборите на 3 ноември.

В знак на подобрено настроение еврото възвърна известна позиция, като се повиши с около 0,2% до 1,1736 долара. Щатският долар спадна с 0,2% спрямо кошница от валути .

Английската лира се спъна, след като британският премиер Борис Джонсън каза на бизнеса да се приготви, в случай че преговорите с Европейския съюз не успеят да постигнат споразумение за свободна търговия.

Паундът обаче възстанови известна позиция и се търгуваше непроменен спрямо долара на стойност 1,2904 щ.д., тъй като ръководителят на Европейската комисия заяви, че екип на блока ще отиде в Лондон следващата седмица, за да продължи преговорите с Великобритания.

Излагайки несигурността относно икономическите перспективи, цените на петрола паднаха, повлечени от опасения, че скокът на случаите на COVID-19 в Европа и САЩ ограничава търсенето на горива.

Фючърсите на суров петрол Brent за декември паднаха с 1% до 42,72 долара за барел, а цените на американския лек петрол WTI, доставка през ноември, намаляха с 0,9% до 40,56 долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"