fbpx

Турската лира пропадна и „шокира“ пазарите

Турската лира падна с 15% спрямо долара, което е най-рязката промяна от август 2018 г., когато турските пазари бяха в поредната си периодична криза, съобщава Ройтерс.

Това става, след като президентът Ердоган уволни управителя на турската централна банка Наджи Агбал. Причина за отстраняване на Агбал е по-ортодоксалната му политика и вдигането на лихвените проценти.

„Властите ще имат два избора, или се ангажират да използват лихвени проценти за стабилизиране на пазарите, или налагат капиталов контрол“, коментира Пер Хамарунд, старши стратег по въпросите на ЕМ в SEB Research, цитиран от агенцията.

По думите му, „предвид все по-авторитарния подход, който президентът Ердоган е възприел, контролът върху капитала изглежда като най-вероятния избор.“

Около обяд българско време турската валута възстанови част от загубите си за търговия около 7.9904 г., след като финансовият министър Лутфи Елван заяви, че Турция ще се придържа към правилата на свободния пазар.

Несигурността показа, че индексът на 600-те най-големи акции в Европа е спаднал с 0,5%, което е по-лека реакция от по-ранния спад от 1,5% в японския Nikkei, тъй като инвеститорите на дребно са изправени пред потенциални загуби на големи дълги позиции във високодоходните лири.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"