fbpx

Ново дъно за турската лира спрямо долара

Турската валута падна във вторник до 7,85 лири за щатски долар, след като премина предишното дъно от 7,83 лири за щ.д. ден по-рано.

Обезценяването на турската национална валута е свързано със опасенията, че Анкара може да бъде въвлечена в конфликта между Азербайджан и Армения. Турската страна има близки отношения с Азербайджан, президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган вече заяви подкрепата си за Баку.

В последните дни има ескалация на напрежението между Армения и Азербайджан.

На 27 септември военното министерство на Азербайджан обяви, че Армения е започнала интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия. Според Министерството на отбраната има цивилни жертви и ранени.

Армения пък съобщи, че азербайджански сили са атакували в посока Нагорни Карабах. Външното министерство твърди, че са бомбандирани население места, включително и столицата на непризната република Степанакерт.

И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Военното положение беше въведено както в Армения, така и в Азербайджан, беше обявена и мобилизация.

Баку и Ереван оспорват собствеността върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"