fbpx

Доларът се насочи отново надолу, юанът отчита четиригодишен ръст

Доларът спадна в петък и се насочи към втора поредна седмица на понижение. Това се дължи на все по-налагащото се мнение сред инвеститорите, че Джо Байдън ще спечели президентските избори на САЩ и ще предложи фискални стимули след изборите.

Според няколко банки на Уолстрийт, независимо кой кандидат спечели, ще има нов пакет стимули, но той ще е по-голям, ако демократите поемат контрола над Сената.

Анкета на Ройтерс тази седмица постави демократа Байдън малко по-напред от републиканския президент Доналд Тръмп в пет щата – Уисконсин, Пенсилвания, Мичиган, Флорида и Аризона – те ще играят критична роля при определянето на победителя.

Нарастващите очаквания за победата на Байдън засилиха апетита за валути, които бяха засегнати от търговската война между Вашингтон и Пекин.

Доларът се понижи с 0,1% спрямо кошница с валути и е на минус 0,4% тази седмицата. През миналата щатската валута загуби 0,8%.

В същото време китайският юан отчита най-големия си ежедневен ръст от повече от четири години, въпреки че печалбите отчасти се изравняват след дълга пауза.

Появяват се сигнали, че политиците в Китай нямат нищо против възхода му.

„Анкетите показват, че Байдън поема водещата роля. Това означава, че рисковете от възобновяване на нова търговска война стават все по-малки“, коментира Кен Ченг, главен азиатски валутен стратег в Mizuho Bank в Хонг Конг.

Чувствителният към риск австралийски долар се повиши с 0,2% до 0,7186 долара.

Еврото е нараснало с 0,1% до 1,1776 долара. Британската лира се придвижи с 0,2% нагоре до $1,2961 и се задържа на това ниво през седмицата, тъй като перспективите за сделка за Брекзит изглежда се подобриха.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"