fbpx

Не мина опитът за налагане бизнеса с лекарства чрез вендинг машини

Седмица, след като правителството одобри меморандум за разбирателство за високотехнологичен парк по проекта на фирмата „Пос Фарма“ стана ясно, че той няма да бъде осъществен.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи в ефира на бТВ, че и фирмата е оттеглила проекта, и правителството – подкрепата за него.

Веднага след заседанието на МС миналата сряда, когато се появи информацията за меморандума, се разбра, че всъщност иде реч за разполагане в страната на вендинг машини за лекарства с рецепта. Фармацевтичната общност и пациентските организации реагираха изключително остро, а днес стана ясно, че и здравното министерство е против това.

Министерството държи, че през автомати могат да се продават само лекарства без рецепта, каквито са правилата в момента у нас. От думите на министъра се разбра, че инвеститорът не желае такива ограничения и е оттеглил проекта си. Според редица публикации собствениците в компанията са свързвани с депутатите Веселин Марешки и Йордан Цонев.

От думите на министър Ангелов не стана ясно чия е инициативата за изоставяне на проекта.

Проектът е за 20 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез кредит от ПИБ, припомня „Сега“. Инвеститорите изтъкват, че ще разкрият 50 работни места, а срещу това правителството се съгласява инвестиционният проект да е приоритетен със собствена работна група за подкрепа и до 357 000 лв. държавно финансиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"