fbpx

Бизнесът с остра позиция за начина, по който се назначава нов шеф на БЕХ

Работодателските организации АИКБ, КРИБ, БТПП и БСК, обединени в АОБР, изразяват своето несъгласие за начина, по който ще бъде назначен новият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Позовавайки се на разпространената информация, че за длъжността се спряга настоящият директор на дирекция „Продажби на електроенергия“ в АЕЦ „Козлодуй“ Мартин Тафров, работодателите изпратиха отворено писмо до премиера Борисов.

В него те настояват да се въведе конкурсно начало при избора на изпълнителен член на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг ЕАД.

Аргументите за това искане са, че Българският енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) е най-голямото държавно дружество в страната на база притежавани активи. Ръководството на това дружество реализира държавната политика в областта на енергетиката, акцентирайки върху стратегически цели и мерки за постигането им, осъществявани впоследствие от оперативното ръководство на съответното дъщерно дружество.

Бизнесът обръща внимание, че БЕХ е едноличен собственик на основни структуроопределящи предприятия за:

  • Производство на въглища – Мини Марица-изток ЕАД;
  • Производство и търговия с електроенергия – АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, Национална Електрическа Компания ЕАД;
  • Пренос на електроенергия – Електроенергиен Системен Оператор ЕАД;
  • Пренос, транзит и търговия с природен газ – Булгартрансгаз ЕАД и Булгаргаз ЕАД.

Следователно, се изтъква в позицията, освен изискванията за професионален и ръководен опит, обичайно формализиран през критерии за образователен ценз и години трудов стаж (и двата непредставителни за експертиза, авторитет и морални качества), водещ критерий трябва да е представянето и защитата на управленска програма за период от поне 5 години по всяка от следните теми:

  • Развитие на въгледобива в Маришки басейн;
  • Развитие на ядрената електроенергетика;
  • Развитие на въглищната електроенергетика;
  • Развитие на алтернативни енергийни мощности и системи за съхранение;
  • Ангажираност и политики на предлагане на електроенергия на пазара на електроенергия, с цел обезпечаване на прозрачност, ликвидност и постигане на свободни пазарни цени;
  • Развитие на електропреносната мрежа и постигане на пълноценен интегритет с общия европейски пазар;
  • Ангажираност и политики на предлагане на природен газ;
  • Развитие на газопреносната система и съхранението на природен газ.

Работодателите настояват управленската програма на всеки кандидат да бъде представена и защитена пред Националния съвет за тристранно сътрудничество – на открито заседание с осигурено участие и ангажираност на министъра на енергетиката, КЕВР и организации, представляващи заинтересовани страни – както съсловни, така и потребителски.

Според информация на ИЖ в първоначалния вариант на отвореното писмо е присъствало и остро несъгласие на работодателите именно Тафров да бъде начело на БЕХ, тъй като не притежава необходимите качества и не може да му се гласува доверие.
По препоръка на представители на БСК обаче тази позиция е премахната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"