fbpx

Американци ще проучват възможността за монтиране в „Козлодуй“ на малки модулни реактори

Американската компания „Нюскейл пауър“ (NuScale Power) ще проучва и оценява възможностите за монтиране на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ на иновативната технология за малки модулни реактори (SMR).

От компанията съобщават, цитирани от „Дневник“, че е сключено рамково споразумение (меморандум за разбирателство) с „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“, като двете страни ще работят съвместно в търсене на „дългосрочно решение за чиста енергия за България“.

NuScale ще помогне в партньорството за проучвания и анализи, включително за разработването на проектен график, икономическо обосноваване и определяне цената на специфичен проект. Американците са готови да сътрудничат и за проектирането, лицензирането и други взаимно договорени дейности за потенциално изграждане на ядрена мощност в Козлодуй.

Модулът NuScale е воден реактор под налягане с всички компоненти за генериране на пара и топлообмен, включени в един интегриран блок. Устройството може да генерира 77 MWe (бруто) на модул или около 924 MWe за 12-модулна електроцентрала. NuScale ще предлага и опции за по-малки размери на четири и шест модула, пише изданието World Nuclear News.

Става ясно, че компанията е подписала Меморандуми за разбирателство за проучване внедряването на нейната технология в Канада, Чехия, Йордания, Румъния и Украйна и заяви продължава да обсъжда подобни споразумения с потенциални клиенти по целия свят. През октомври миналата година американската Международна корпорация за финансиране на развитието подписа писмо за намерение, за да помогне на NuScale да развие 2500 MWe ядрена енергия в Южна Африка.

Припомняме, това е втора „сюжетна линия“, свързана с нова мощност в Козлодуй. Преди време правителството взе решение за проучване възможността оборудването, предназначено за АЕЦ Белене да се използва за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Междувременно ядрени експерти коментираха, че страната ни ще има нужда и от нови два блока в Козлодуй, и от втора ядрена в Белене. Те предупредиха, че ако се вземе единият реактор от Белене, то там трябва да се прави нов проект, тъй като настоящият е за два реактора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"