fbpx

Усилено се действа за нов реактор в „Козлодуй“, потвърди Борисов

Премиерът Борисов потвърди, че в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Това той каза по време на онлайн церемонията по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Припомняме, по-сериозно развитие на идеята за 7 блок в Козлодуй – вероятно за сметка на АЕЦ „Белене“, стана посещението на посланика на САЩ у нас Херо Мустафа в първата ни АЕЦ.

По-късно от Дондуков 1 съобщиха, че Бойко Борисов се е срещнал с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Премиерът е отбелязал, че след извеждането на старите реактори, много важно е, че сме получили лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години.

От своя страна Михов е припомнил, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

По време на срещата са цитирани и експертни доклади, според които икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. Става ясно и че са привлечени международни експерти за реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи.

Борисов е повторил аргументите на посланик Мустафа, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, заявява премиерът.

От думите му става ясно още, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Иначе, България стана 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

В онлайн разговора си с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия, Борисов добави, че България разчита на ядрените си мощности, дала е пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво.

Премиерът ни също така сравни влизането ни в Агенцията за ядрена енергия с приемането на България в ERM II.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"