fbpx

Може да останем и без АЕЦ „Белене“, и задълго без нова мощност в „Козлодуй“

аец

Между 12 и 15 години ще са необходими за изграждането на 7 блок на АЕЦ Козлодуй с единия от реакторите, предназначени за втората ни атомна в Белене. Това коментира председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

По думите му, решението е на правителството, но ако бъде взето, оставаме без проект за АЕЦ Белене, тъй като настоящият е за 2 блока, а тепърва ще трябва да се прави проект за 7 блок на Козлодуй, което ще отнеме до 7 години.

Технически е напълно възможно, но ще отнеме много време и ресурс, тъй като в момента проектът „Белене“ има 7 години преднина. В Козлодуй имаме гола поляна, припомни Манчев.

В същото време експертът е категоричен, че на България й трябват четири нови ядрени мощности – 7 и 8 блок в Козлодуй и двата в Белене. Само по този начин ще можем да компенсираме изтичането срока на работа на 5 и 6 блокове в Козлодуй през 2047-49 година. Манчев уточни, че първият въпрос вече не е финансовият, а този за зелената сделка и замяната на въглищните централи с алтернативни.

Богомил Манчев намекна, че правителството е отговорно за боксуването на проекта „Белене“. Кандидатите за стратегически инвеститор са били готови да пристигнат у нас, да се карантинират 14 дни в хотел и след това да започнат да се запознават с документацията.

По темата за използването на алтернативно ядрено гориво Манчев обясни, че един реактор, който е руска технология, трябва да работи около 5 години с руско гориво, преди да може да се пристъпи към използването на друго.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"