fbpx

България подкрепя Макрон и вишеградци за развитие на ядрената енергетика в ЕС

аец

България в лицето на Министерството на енергетиката е получила покана от Министерството на климата и околната среда на Полша за присъединяване към Съвместното писмо за отчитане ролята на ядрената енергия в климатичната и енергийната политика на ЕС, изготвено по инициатива на Вишеградската четворка.

Това се казва в отговор от пресцентъра на МЕ на запитване на ИЖ по повод публикациите, че група от седем европейски лидери, начело с френския президент Еманюел Макрон, призовава Европейската комисия да спре да ограничава ядрената енергетика и да обмисли начини за включването ѝ в правилата на ЕС за зелено финансиране.

Конкретните два въпроса на ИЖ са:

  • Беше ли поканена България да се присъедини към групата на седемте държави от ЕС в подкрепа на ядрената енергетика?
  • Каква е позицията на страната ни по отношение на предложението на тези седем страни-членки?

От писмото на енергийното ведомство става ясно, че по време на видеоконферентна среща, както и в телефонни разговори, от МЕ е потвърдена принципната подкрепа за писмото. А именно – за България ядрената енергия играе важна роля за осигуряване на национална, регионална и европейска енергийна сигурност, като същевременно осигурява достъпна енергия за потребителите и е ключов елемент в прехода към нисковъглеродна икономика.

Поради кратките срокове за съгласуване обаче, не е било възможно официалното включване на България към страните, подписали писмото, става ясно от отговора на енергийното ведомство.

Но се подчертава, че независимо от това, България многократно е изразявала позиция в защита на ядрената енергетика и подкрепя посланията в гореспоменатото писмо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"