fbpx

Николай Василев готвел намаляване на данъците, щял да бъде и бюджетният ястреб в републиката

Ние прецакваме в момента един професионалист защото се съобразяваме с мнението на нашите идеологически партньори. Това заяви на пресконференция по повод оттегления пректо-премиер Николай Василев зам. председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

11 месеца след създаването си партията на Слави Трифонов даде първия си официален брифинг, продължил два часа. В него освен Йорданов участваха Филип Станев и самият Николай Василев. Стана ясно, че той е там, за да може да изчисти името си и отговори на всички нападки и инсинуации, появили се в публичното пространство след номинацията му.

Все пак Василев представи подготвен от него документ, наречен „Модернизирай България“, включващ 300 приоритетни точки, които е трябвало да бъдат изпълнявани, ако той е следващият премиер на България.

Николай Василев акцентира на съвсем малка част от съдържанието на документа, а именно планираното в него намаляване на данъците.

Предложенията са за намаляване на данък печалба и данък върху доходите на физическите лица – от 10 на 9%. Единен ДДС върху всички сектори – от 20 на 18% и ДДС за международен туризъм на 5%, данък върху доходите от банкови лихви от 8 на 0%.

Стана ясно още, че ако е бил премиер щял да предложи бюджет за 2022 година без дефицит. Тук той коментира, че през миналата година – заради пандемията и не съвсем, България рязко е нарушила своята добра и консервативна политика от 1997 година насам, като се плъзгаме по спирала на дългове и дефицити.

Само едно смело и реформаторско управление може да спре това и да гарантира финансова сигурност на страната, а вие ме познавате като бюджетния ястреб в републиката, заяви Василев.

В тоя ред на мисли той се изказа негативно спрямо желанието на служебния кабинет да актуализира бюджета. Това не е нужно, бюджет без заложени актуализации е много по-добър и предвидим за развитието на бизнеса, изтъкна още той.

Василев смята като особено тревожно увеличаващите се разходи, като според него можем да достигнем рекордните 45% спрямо БВП.

Според него пенсиите могат да се увеличат с 35%, драстично увеличаване на заплатите на университетски преподаватели, лекари и учители.

Той подчерта, че намаляването на данъците не означава по-малко приходи, а напротив, то води до изсветляване на икономиката и много по-висока събираемост.

Бившият вицепремиер в кабинета Сакскобургготски посочи, че неговата политика е щяла да бъде за ускорение на движението на страната ни към Еврозоната. По думите му ползите от влизането в еврото са много повече, отколкото потенциални негативни ефекти.

Ако всички банки у нас се надзираваха през последните 10 години от ЕЦБ, може би нямаше да се случат „някои случки“ с родни кредитни институции, коментира той.

Аз съм единственият човек в държавата, който е уволнявал Делян Пеевски, заяви още бившият вече проекто-премиер. Именно заради това мое действие и противопоставянето ми на приватизацията на Булгартабак аз бях отстранен като министър на икономиката и ми се случиха неща 100 пъти повече от това, което става в момента, изтъкна още той.

Николай Василев никога не ме е уволнявал! Той много добре знае, че аз си тръгнах с предишния политически кабинет и никога не съм работил с него, след като той бе избран на министър на транспорта. Не знам защо се опитва да се прави на герой на гърба ми! Крайно време е да престанат опитите на подобни хора да си изкарват дивиденти като използват името ми

Делян Пеевски пред Блиц

Василев заяви, че е огорчен от атаката от представителите на дясното пространство, че е свързан с ДПС. Той заяви, че е влязъл като част от тройната коалиция навремето, за да може да има правителство, което да вкара страната в Европейския съюз. Аз бях част от НДСВ и се гордея с това, ние вкарахме България в ЕС и НАТО.

Василев и Тошко Йорданов посочиха, че са изненадани от това, че огънят срещу предложението за министър председател на ИТН е дошло от партии, които смятат за съмишленици. Самият Василев се определи като десен реформатор.

На въпрос на Икономически живот за профила на бъдещият премиер, който те ще предложат, Филип Станев посочи, че той бъде отново „професионалист, експерт с достатъчно качества, за да може да менажира своя екип, който по същество ще е министерският съвет“.

На друг въпрос на медията, свързан с енергийната политика, Тошко Йорданов посочи, че за съжаление предишното управление не е направило нищо по отношение за това да бъдат направени отстъпки по задълженията ни по Зелената сделка. Той заяви, че много хора в Маришкия басейн ще загубят работата си там, но от ИТН ще направят всичко възможно, за да осигурят бъдеще на тези хора.

Очаквано, много бяха политическите въпроси към двамата съпредседатели на партията. Стана ясно, че и следващият състав на кабинета, който ще предложат няма да бъде консултиран с другите две партии на промяната, защото нямат коалиционно споразумение, а „Има такъв народ“ са готови да носи цялата отговорност. Тошко Йорданов заяви надеждата си този път да бъдат подкрепени, но посочи, че ако стане ясно, че това няма да се случи, те ще върнат мандата, без да предложат кабинет. Това е, за да не бъде подкрепен предлаганият от тях кабинет от ГЕРБ и ДПС.

От отговорите на Йорданов и Станев се разбра, че все още се обсъжда съставът на следващото тяхно предложение за правителство, като то ще бъде представено „когато му дойде времето“. Това може да стане по всякакви начини, включително, както и първия път – в ефира на 7/8 ТВ.

Йорданов разкри и подробности от разговорите с настоящите трима министри от служебното правителство. Стана ясно, че на Асен Василев, освен екоминистър, му е предлаган постът вицепремиер без портфейл, с акцент върху европейските средства, както и това да поеме контрола върху отдела в ДАНС за финансовите злоупотреби. Той е отказал, като сред основните причини е било разминаването относно увеличаване на дефицита и актуализацията на бюджета.

Макар и Николай Василев вече да не е в сметките на „Има такъв народ“, той ще остане като приятел и консултант, а стана ясно, че икономическият екип на партията има сходни с неговите разбирания и приоритети.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"