fbpx

Борисов спешно затвори отново хипермаркетите

Едва няколко часа просъществува идеята на министъра на икономиката Лъчезар Борисов за облекчаване на локдауна в хипермаркетите, които да могат да отворят при някои конкретни условия.

Той обяви решението си тази сутрин по време на редовния брифинг на здравния министър.

В късния следобед обаче премиерът Борисов отмени указанията на министъра си с мотива – „с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021 г.“

Редица медии обаче коментираха, че вероятната причина е бурното недоволство, изразено от ресторантьорите. Те публикуваха веднага във фейсбук гневна реакция, в която се казва:

Правите ни на тотални балъци! Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв/м. МОЛИМ!!!
Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! И дискриминативно… Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% от капацитета си. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си…
Хайде стига! Тук вече не може да се скриете зад медицинската логика… Зад това решение прозират големите чужди корпоративни интереси за сметка на малкия и среден семеен български бизнес!
Популистки, половинчати и предизборни решения управляват пандемията! Съберете си акъла и покажете капацитет за взимане на правилните решения, господа. Казахме ви го в средата на март: „Всичко или нищо“ – или затваряте всичко, или отваряте всичко! А ако не отваряте – плащате навреме адекватни компенсации!




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"