fbpx

Скопие се отказва да инвестира в АЕЦ „Белене“

Северна Македония се отказва засега от намеренията си да инвестира в АЕЦ „Белене“ и насочва вниманието си към гръцката газова централа в Александруполис.

Това обяви изпълнителният директор на акционерното дружество АД ЕСМ Васко Ковачевски по време на Македонския енергиен форум, състоял в Скопие, съобщава „Дневник“.

Причината е в икономическите перспективи – гръцката централа е с по-добри възможности за осъществяване „в разумен срок“. Обратно, от българска страна имаше „закъснения и отлагания“, коментира Ковачевски.

Той се аргументира, че електроцентралата е с инсталирана мощност до 800 мегавата, в която Северна Македония чрез АД ЕСМ би имала собственост от 25% и до 200 мегавата, с което значително ще се подобри представянето на компанията от гледна точка на стабилно производство на електрическа енергия.

Северна Македония прояви интерес към АЕЦ Белене миналата година, като държавната АД ЕСМ изрази желание да бъдат купени 10% от електроенергията на бъдещата атомна централа – т.е. и като купувач, и като акционер.

Макар Ковачевски никъде да не споменава политически съображения, решението се обявява в момент на двустранно напрежение заради отказа на България да допусне начало на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"