fbpx

До 21 декември затварят МОЛ-ове, ресторанти, фитнеси, учениците минават онлайн

Правителството одобри нови по-мащабни противоепидемични мерки, съобщи здравният министър д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг тази сутрин.

От 27 ноември – полунощ петък срещу събота, до 21 декември се преустановяват присъствените учебни занятия от 1 до 12 клас, извънкласните дейности и занимания, посещенията на занимални, езикови центрове и школи, на детски градини и ясли. Всички ВУЗ минават онлайн.

С два месеца, до 31 януари се удължават епидемичната обстановка.

Забраняват се конгреси, тимбилдинги, провеждане на културни и развлекателни мероприятия. Отворени остават само театри, но с 30% заетост, а публиката трябва да е с маски.

Не се допускат частни и фирмени партита над 15 човека. Спират се всички спортни мероприятия – с тренировъчен и състезателен характер за деца до 18-годишна възраст.

Над тази възраст спортните мероприятия продължават без публика. Преустановят се посещенията във фитнес центрове.

Затварят се нощни клубове, дискотеки, ресторанти, които само могат да доставят храна до дома и офиса.

Затварят се МОЛ-ове с изключение на магазини за храни, аптеки, оптики, банки, застрахователи и офиси на мобилните оператори. Малките магазини в кварталите продължават да работят. Преустановяват се груповите пътувания и екскурзии в страната и чужбина.

Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за него, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Човешкият живот е абсолютната ценност, независимо какви са другите щети, подчерта той и прогнозира, че ефектът от новите мерки ще се усетят в края на втората седмица.

У нас за последното денонощие при направени 10 474 теста са регистрирани 4382 нови случая на коронавирус, става ясно от данните на Единния информационен портал.
Общият брой на заразените у нас е вече 129 348. Активните случаи са 86 020. Хоспитализирани са 6365 души, от тях в интензивни отделения са 392.
През последното денонощие у нас от коронавирус са починали 157 души. Общо починалите са вече 3226.

Постигнахме много тежък баланс между свободата в икономическия живот и строгостта на противоепидемичните мерки. Сектор търговия остава изцяло отворен, с това гарантираме доставки, производство, промишлеността, заяви икономическият министър Лъчезар Борисов.

Трябва да намерим начин да покрием част от оборота или фиксираните разходи на затворените бизнеси за тези три седмици. За това се мобилизират 156 млн. лв. от оперативна програма „Иновации“, съобщи министърът на икономиката. Той добави, че е в постоянна връзка с работодателските организации за обсъждане на техните две конкретни искания , обявени вчера.

Разширява се дейността на ББР за предоставяне на кредити за малки и средни компании до 1 млн. лева, и за големите – до 2 млн. лева при облекчени условия, допълни Борисов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"