Борисов обеща 400 млн. лева компенсации за затворените бизнеси

Борисов обеща 400 млн. лева компенсации за затворените бизнеси

Държавата ще осигури близо 400 милиона лева, за да компенсира бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност през следващите три седмици.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, по време на правителственото заседание тази сутрин, на което се взе решение за нови по-строги противоепидемични мерки от 27 ноември до 21 декември.

„Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус“, подчерта премиерът

Той допълни, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката, защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика.

Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един – намаляване на социалните контакти или карантина. Премиерът припомни, че до момента страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса, за да запази икономическите дейности.

България участва наравно с останалите държави членки в обща доставка на ваксини за ЕС и това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз да заработи пак.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"